‘Nieuw kabinet hoeft niet te bezuinigen’

01 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het volgende kabinet hoeft niet opnieuw te bezuinigen. Maar voor nieuwe investeringen is ook geen extra geld beschikbaar. Die uitgaven zullen moeten worden gedekt door elders in de begroting geld weg te halen.

Dat stelt een adviesgroep waarin topambtenaren van een aantal ministeries zitten net als vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau vrijdag. Deze Studiegroep Begrotingsruimte baseert haar ideeën op gegevens van het CPB.

De afgelopen jaren moest er vanwege de economische en financiële crisis enorm worden bezuinigd. In totaal gaat het voor de periode 2010 tot en met 2017 om zo’n 50 miljard euro.

Volgens het advies zal er een begrotingsoverschot van 0,6 procent zijn en daalt de schuld naar 54 procent in 2021 als de berekeningen van het CPB uitkomen. Door deze positieve cijfers hoeft het volgende kabinet niet opnieuw te snijden in de uitgaven.