Negen jaar om schietpartij winkelgebied

04 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BREDA (ANP) – De 36-jarige Pearl S. uit Breda moet negen jaar de gevangenis in voor doodslag op Rudi Schouten (28). S. schoot de man Goede Vrijdag vorig jaar met tien kogels dood, nadat hij eerst was aangevallen en geslagen met een bijl en een machete door Schouten en zijn broer.

De schietpartij gebeurde op klaarlichte dag voor een druk winkelcentrum in Breda. De rechtbank in Breda vindt, net als de officier van justitie, dat de eerste vijf schoten noodweer waren, maar dat hij daarna gewoon weg had kunnen gaan. Zijn belagers lagen vanaf dat moment op de grond. Toch schoot S. nog vijf keer.

De schietpartij gebeurde na een slepend conflict tussen Schouten en de zus van zijn ex. Schouten had de avond ervoor de banden lekgeprikt van de auto van de vrouw. Haar partner, die op dat moment in Spanje verbleef, belde met S. Die ging vervolgens verhaal halen bij Schouten. Ze spraken af bij winkelcentrum Tuinzigt in Breda.

De straf van de rechtbank is hetzelfde als de officier van justitie had geëist. De rechtbank noemde de ,,enorme agressie” van de twee broers in de richting van de schutter strafverminderend. Wel hekelde de rechtbank de locatie waar het geweld werd gepleegd. ,,Er waren kleine kinderen aanwezig. Dergelijk geweld moet zeer schokkend zijn voor ooggetuigen.”