‘Nederland kan 5000 vluchtelingen opnemen’

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Nederland zou het goede voorbeeld in Europa moeten geven en jaarlijks vrijwillig 5000 vluchtelingen opnemen. Dat is tien keer zoveel als nu.

Dat zegt Vluchtelingenwerk naar aanleiding van het voornemen van de Europese Commissie om een permanent systeem voor de hervestiging van mensen uit niet-EU-landen als Turkije, Libanon en Syrië in te stellen. Voor elke vluchteling krijgt de ontvangende lidstaat 10.000 euro.

Middenin de vluchtelingencrisis vorig zomer kwamen de landen overeen 22.000 vluchtelingen uit niet-EU-landen op te nemen. De afgelopen 12 maanden hebben 20 lidstaten vrijwillig 8.268 mensen opgevangen, blijkt uit cijfers die de commissie woensdag bekend maakte.

Het International Rescue Committee (IRC) heeft op grond van de rijkdom van elke lidstaat berekend dat Europa 100.000 vluchtelingen per jaar zou kunnen hervestigen. Nederland komt dan op 5000.