Kabinet heeft meevaller van 2 miljard euro

01 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft op de begroting van volgend jaar een financiële meevaller van naar verwachting 2 miljard euro. Dat komt omdat de pensioenregeling voor ondernemers wordt herzien.

Het gaat om de fiscaalvriendelijke regeling voor ondernemers om pensioen op te bouwen waar zowel kabinet als ondernemers vanaf willen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil deze regeling de komende drie jaar op vrijwillige basis afschaffen.

,,We hebben een besluit genomen over het pensioen van de directeur-grootaandeelhouder. Die zit door allerlei regels klem als een deur”, aldus Wiebes vrijdag na de ministerraad. Hij besprak het plan met veel partijen en verwacht dat veel ondernemers eieren voor hun geld zullen kiezen. ,,We bieden de mogelijkheid om het pensioen in een keer aantrekkelijk af te kopen.” De ondernemers zijn dan van alle problemen af en voor de Belastingdienst wordt het veel simpeler.

Het kabinet moet nog een knoop doorhakken hoe het geld wordt besteed. Eerder kondigden bewindslieden aan dat er naar de koopkracht van ouderen zal worden gekeken.