Beroep tegen sepot groepsbelediging Zwarte Piet

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Meer dan achthonderd aangevers en de stichting Nederland Wordt Beter gaan in beroep tegen het besluit bedrijven en personen niet te vervolgen die door de uitbeelding van Zwarte Piet zich schuldig zouden maken aan groepsbelediging.

Zij vragen het gerechtshof in Amsterdam om het Openbaar Ministerie op te dragen alsnog ‘hoofdpiet’ Erik van Muiswinkel en grootwinkelbedrijven als De Bijenkorf, Blokker en Albert Heijn te vervolgen.

Het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het OM seponeerde vorige maand de aanklacht wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Volgens het OM is geen sprake van strafbaarheid van winkelketens. Dat geldt eveneens voor Van Muiswinkel. Hij heeft zich in het tv-programma met het uitbeelden van de figuur van Zwarte Piet ,,niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras”, schrijft het OM.