Wilbert de Joode krijgt Boy Edgarprijs 2016

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

ROTTERDAM (ANP) – Bassist en improvisator Wilbert de Joode krijgt dit jaar de Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Hij krijgt de prijs (12.500 euro en een plastiek van Jan Wolkers) uitgereikt op 7 december. Die concertavond mag hij, als winnaar, naar eigen smaak samenstellen.

Contrabassist Wilbert de Joode staat bekend als specialist op het gebied van de collectieve improvisatie en ‘instant composing’, het ter plekke creëren van muziek die nooit eerder heeft geklonken. De jury dicht hem eigenzinnigheid, klankvoorstellingsvermogen en een enorme muzikale vocabulaire toe. De Joode, autodidact, speelt in binnen- en buitenland, met prominente musici maar ook met dansers en beeldend kunstenaars. De jury noemt hem een lichtend voorbeeld voor jonge muzikanten.

De Boy Edgarprijs is vernoemd naar orkestleider en trompettist Boy Edgar, die vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw furore maakte met zijn progressieve stukken. Hij overleed in 1980.