NCTV waarschuwt voor bangmakerij ‘dodenlijst’

23 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De NCTV stelt in een donderdag uitgegeven verklaring mensen gerust die op een verouderde dodenlijst van terreurorganisatie IS zouden staan. De lijst met duizenden namen die op internet circuleert, onder wie ook 74 Nederlanders, is volgens de NCTV een letterlijke reproductie van een eerder gepubliceerde, verouderde lijst.

Nederlanders die op de lijst staan, worden zo veel mogelijk geïnformeerd.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wordt via sociale media door het United Cyber Caliphate gesuggereerd dat deze personen doelwit zouden zijn. Het opnieuw publiceren van de namenlijst heeft volgens de NCTV tot doel angst te zaaien onder burgers. Het United Cyber Caliphate beweert verbonden te zijn aan IS.

De NCTV stelt dat ,,voor zover bekend” publicatie nooit heeft geleid tot acties tegen personen op deze lijsten. Daarom zou ook geen aanleiding bestaan om te veronderstellen de genoemde personen daadwerkelijk doelwit zullen worden van terroristen.