Grote schade door hagel en onweer in zuiden

23 juni 2016Leestijd: 2 minuten

DE BILT (ANP) – Overtrekkende hagel- en onweersbuien hebben donderdagavond grote schade aangericht in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Via sociale media verspreidden getroffenen tal van foto’s en filmpjes van gesneuvelde ruiten van woningen en auto’s, omgewaaide bomen, gevallen dakpannen en buien met enorme hagelstenen.

De meldkamers van de veiligheidsregio’s werden overspoeld met verzoeken om hulp, meldde veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Het KNMI kondigde donderdagavond opnieuw code oranje af voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland wegens zware onweersbuien, die gepaard gaan met hagel en talrijke bliksemontladingen.

Dikke hagelstenen

Op de A2 bij Valkenswaard werd het verkeer tot stilstand gedwongen door hagelstenen van meer dan 3 centimeter doorsnede, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). De verkeersdienst verspreidde ook foto’s van de hagelstenen en gevolgen daarvan voor auto’s. Een daarvan toonde een volledig door hagel vernielde voorruit.

Weerman Reinier van den Berg verspreidde via zijn Twitteraccount een filmpje van een enorme hagelbui in het Brabantse Bergeijk, waarin dikke hagelstenen op een terras en tegen het venster van een woning kletterden. Van den Berg sprak van een ‘megabui’ en een ‘supercel’ die van Deurne naar Venray trok. Een supercel is het zwaarste type onweersbui dat bekend is.

Ramen gesneuveld

In Deurne zijn auto’s beschadigd en veel ruiten van auto’s en woningen gesneuveld, meldden gedupeerden op sociale media. IJsbrokken vielen daar uit de hemel, rapporteert een van de getroffenen op Facebook.

In Valkenswaard moest een vergadering wegens wateroverlast worden onderbroken, meldde burgemeester Anton Ederveen. Hij postte een foto van de ondergelopen raadszaal.

Donderdagmiddag werd een eerder afgegeven code oranje beëindigd na een nacht vol met zware onweersbuien, die volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars voor 20 miljoen euro schade veroorzaakten. De verzekeraars maken dinsdag opnieuw de balans op.