Terreurverdachte verzet zich tegen uitlevering

12 mei 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. (32) verzet zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk. Donderdag behandelt de rechtbank zijn zaak in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

De antiterreureenheid DSI pakte B. in maart op straat op. Hij verbleef in een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat.

In deze woning vond de politie ongeveer 45 kilo munitie. Het gaat om onder meer kaliber 7.62-kogels, die gebruikt kunnen worden voor kalasjnikovs. Deze zware wapens werden eerder ook gebruikt bij terroristisch geweld in Frankrijk.

Verzoek

Frankrijk had Nederland om zijn arrestatie gevraagd. De Fransman was naar voren gekomen in een terrorisme-onderzoek.

B. is volgens de Franse autoriteiten een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket. Kriket (34) is de man die in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag.

De rechtbank buigt zich over de vraag of B. toch mag worden uitgeleverd.