Weer speelt ook Koningsdag-eten parten

27 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Verschillende standhouders hebben woensdag tijdens Koningsdag hun eten moeten weggooien omdat het te warm of te koud was. Op verschillende plekken in het land controleerden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eten dat te koop werd aangeboden.

Er zijn 194 inspecties uitgevoerd, zowel bij professionele als particuliere standhouders. Acht keer moest er direct ingegrepen worden, 41 keer zijn schriftelijke waarschuwingen gegeven, laat de NVWA weten.

In totaal 25 kilo rauw vlees moest weggegooid worden. De standhouders hadden het niet koel genoeg bewaard, waardoor het onveilig was geworden. Verkeerd bereid voedsel kan voor een voedselvergiftiging zorgen, waar mensen goed ziek van kunnen worden.

De meeste overtredingen hadden te maken met op temperatuur brengen of houden van voedsel. Door de harde wind koelde veel eten te snel af omdat het bijvoorbeeld niet goed was afgedekt of omdat rechauds uitwaaiden. Verschillende standhouders mochten daardoor hun hamburgers, saté, worstjes, vis en broodjes niet meer verkopen.