‘Solidaridad heeft stichting in Panama’

09 april 2016Leestijd: 1 minuut

RIJSWIJK (ANP) – De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft een internationaal netwerk van internationale brievenbusfirma’s. Dit blijkt uit de Panama Papers, zo schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad zaterdag.

Solidaridad, bekend van het keurmerk Max Havelaar-koffie, betaalt dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika via een in Panama geregistreerde stichting. Met deze constructie hoeft de organisatie geen belasting te betalen over internationale transacties.

Vanaf 2009 zette de van oorsprong Nederlandse stichting firma’s op in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika. ,,Het is een labyrinth, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien”, zegt directeur Nico Roozen in de kranten.