Rutte: vraagtekens bij doorgaan verdrag

06 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse handtekening onder het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne komt er nu niet zonder meer. Dat maakte premier Mark Rutte woensdagavond duidelijk nadat een meerderheid van de Nederlanders zich in een referendum tegen het akkoord had uitgesproken.

Rutte hield nog een slag om de arm, omdat twee uur na sluiting van de stembureaus nog steeds niet duidelijk was of het referendum geldig is. Daarvoor moet de opkomst boven de 30 procent van de kiesgerechtigden liggen. Uit de jongste prognose bleek een percentage van ongeveer 32 procent.

Het was het eerste raadgevende referendum op initiatief van de bevolking in de Nederlandse geschiedenis. Van de kiezers verwierp ruim 60 procent het akkoord . De regering had de uitslag ook naast zich neer kunnen leggen, maar ,,bij zo’n nee kan het verdrag met Oekraïne niet zonder meer worden geraticifeerd”, aldus Rutte. ,,We gaan stap voor stap verder.”

Initiatiefnemers

Het kabinet en de Tweede Kamer gaan de uitslag bespreken. Ook gaat het kabinet overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten. Dit proces kan weken duren, zei Rutte. De regering van VVD en PvdA was steeds voorstander.

De initiatiefnemers van het referendum zijn blij met de uitslag. ,,Dit valt niet te negeren, het is sowieso het begin van een discussie over een andere Europese Unie”, zei Thierry Baudet. Ook partijen in de Tweede Kamer die tegen het verdrag zijn, toonden zich tevreden. Dit is het begin van het einde van de EU, twitterde PVV-leider Geert Wilders.