‘Plofkalkoen lijdt even erg als plofkip’

22 april 2016Leestijd: 1 minuut

RIJSWIJK (ANP) – Nederlandse kalkoenen lijden een nog miserabeler bestaan dan plofkippen. Dat stelt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier vrijdag.

Net als de plofkippen gaan kalkoenen gebukt onder de gevolgen van te snelle groei en vieze, krappe stallen. Veel kalkoenen raken daarnaast besmet met de dodelijke zwartekoppenziekte.

Uit cijfers van Wakker Dier blijkt dat er in Nederland bijna 800 duizend kalkoenen op zo’n 41 bedrijven worden gehouden. Zo’n 15 procent van deze bedrijven zou te maken hebben met de door een parasiet veroorzaakte zwartekoppenziekte, die in een besmette stal tot de helft van de kalkoenen kan doden. Op dit moment bestaat er nog geen toegestaan geneesmiddel.

Wakker Dier is bezorgd over het uitblijven van Europese regelgeving en pleit in een brief aan staatssecretaris Van Dam voor een snelle invoering van Nederlandse regels die tot een beter bestaan voor kalkoenen moeten leiden, waaronder een verbod op snelgroeiende rassen. Ook gaat de organisatie supermarkten aanspreken op hun verantwoordelijkheid.