Plasjes ingezameld voor duurzame Koningsdag

22 april 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De urine van Koningsdag-gangers in Amsterdam verdwijnt niet in het riool, maar wordt gerecycled tot kunstmest. Het waterschap gaat de plasjes inzamelen en verwacht zo’n 25.000 liter op te halen, en wel uit de urinoirs op het Nassaufestival, festival Kingsland en in het Vondelpark. Dat meldt Waternet.

De urine gaat in de avonduren naar de fosfaatfabriek in Amsterdam-West waar de opbrengst wordt omgezet in struviet (meststof).

Urine bevat fosfaat, een steeds schaarsere meststof. Zonder fosfaat kan geen gewas groeien. De natuurlijke bronnen waaruit fosfaat wordt gewonnen zijn volgens schattingen over dertig jaar uitgeput en daarom wordt steeds vaker overgegaan op hergebruik. Het winnen van fosfaat uit urine gebeurt op steeds grotere schaal, juist bij publieksevenementen.