Oproep consulaat is ‘misverstand’

21 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De oproep van het Turkse consulaat om beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden is een ‘misverstand’. Het consulaat zegt dat in een mail die is uitgestuurd.

Sadet Karabulut van de SP in de Tweede Kamer heeft de mail gezien en bevestigt een bericht van de NOS erover. Ze gelooft er niet erg in, maar volgens het schrijven is er ongelukkig geformuleerd waardoor de tekst verkeerd wordt geïnterpreteerd.

Het consulaat zou alleen meer willen weten over racistische uitingen en haatcampagnes.

De vermeende oproep om beledigingen te melden, veroorzaakte enorme commotie in ons land. De Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara gaat om opheldering vragen, kondigde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders donderdag al aan. Hij noemde de oproep in ieder geval ,,geen goede zaak”. Dat zei premier Mark Rutte ook. De minister-president vindt het ,,vreemd” en is ,,verbaasd”.