Ook invalide moet gladjes Senaat in kunnen

12 april 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Ook oude karakteristieke panden zoals het gebouw van de Eerste Kamer moeten beter toegankelijk worden voor mensen met een handicap. ,,We moeten er met z’n allen harder aan trekken”, stelde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag toen de Senaat vergaderde over een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking.

Om te regelen dat belangstellenden voor dit debat met rolstoel en hulphond een plaatsje konden vinden in het oude vergaderbouw, moesten de mensen van de Eerste Kamer improviseren. ,,Veel mensen kunnen in de zaal aanwezig zijn, een gebarentolk vertaalt het debat en ook voor de hulphonden wordt gezorgd. Dat is heel mooi. Maar is dit genoeg?”, vroeg Van Rijn zich af.

Niet dus, bleek uit zijn betoog waarin hij pleitte voor beter toegankelijke gebouwen. ,,En niet alleen op aanvraag. Volwaardig meedoen in de maatschappij begint met volwaardige toegang. Zeker in een parlementaire democratie.” Het is zaak daarover na te denken bij verbouwing van het Haagse Binnenhof, vindt hij.

,,Voordat ik staatssecretaris was, dacht ik dat we het in Nederland toch wel een beetje netjes geregeld hadden. De toegankelijkheid van de gebouwen voor mensen met een beperking, de mogelijkheden om gewoon mee te doen in de samenleving. Sinds ik staatssecretaris ben en sinds ik werk aan de ratificatie van het VN Verdrag Handicap, weet ik wel beter”, aldus Van Rijn.

De Eerste Kamer stemde unaniem in met het verdrag van de Verenigde Naties om mensen met een handicap volledig mee te kunnen laten doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.