Nieuwe Kinderombudman beëdigd

20 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – In de Tweede Kamer wordt woensdagmiddag de nieuwe Kinderombudsman, Margrite Kalverboer, beëdigd. De post van Kinderombudsman kwam vrij, doordat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen.

De Kamer koos Kalverboer eerder deze maand uit twee kandidaten. Bij een schriftelijke stemming kreeg ze 78 stemmen van de 91 geldige stemmen. Haar tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen.

Er deden 143 Kamerleden aan de stemming mee, van wie er 52 een ongeldige stem uitbrachten. De meeste van de ongeldige stemmen waren blanco. Vooral VVD’ers en PVV’ers vulden niemand in. Ze waren kritisch over beide kandidaten. Beide partijen stemden in 2010 ook al tegen de instelling van het instituut Kinderombudsman.

Kalverboer was als eerste voorgedragen door twee commissies in de Kamer. Zij is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.