‘Los studieschuld af met vrijwilligerswerk’

23 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Studenten moeten door vrijwilligerswerk een deel van hun studieschuld kunnen aflossen. Deze ,,maatschappelijke bonus” moet een aanvulling worden op het leenstelsel. Daarvoor pleit ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Zaterdag zal hij dit voorstel presenteren op het congres van zijn partij in Zwolle, waar hij tot lijsttrekker wordt gekozen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

In een interview met de Volkskrant zegt Segers twee problemen in de huidige maatschappij te zien. ,,Aan de ene kant studenten die, zoals deze week bleek, zich laten afschrikken door het leenstelsel. Niet gek, als je 35 jaar met schulden wordt opgezadeld. Anderzijds signaleren wij op diverse gebieden verschraling in de samenleving. Wij koppelen deze twee en zeggen: als je nou eens tegen het eind van of vlak na je studie vijf maanden vrijwilligerswerk doet, gedurende een x-aantal uur per week, waarmee je 5 duizend euro afschrijft van je schuld, bewijs je zowel de samenleving als jezelf een dienst.”