Koningsnacht: feestbeesten trotseren kou

26 april 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Koud en nat, maar toch gezellig. Zo verliep Koningsnacht dinsdagavond op diverse plekken. In Den Haag trok het festival Life I Live aanmerkelijk minder publiek dan normaal, maar de organisatie toonde zich desondanks tevreden. ,,Het weer heeft natuurlijk invloed, maar de sfeer is goed. Als je met deze kou toch naar de stad komt, heb je zin in een feestje. In die zin heeft het ook wel een filterend effect”, zei een woordvoerder.

Het bezoekersaantal schatte hij na overleg met de politie op minstens 125.000. ,,Het kunnen er ook 150.000 zijn, dat is letterlijk nattevingerwerk.” Vorig jaar kwamen zo’n 200.000 mensen op het gratis festival af. Op deze zesde editie waren op negen podia in de stad optredens, onder meer van Black Box Revelation, Sabrina Starke, Bombay en Spinvis. DJ’s op de pleinen draaiden veel werk van de onlangs overleden Prince.

In Utrecht was het veel rustiger dan vorig jaar. Om 18.00 uur begon de traditionele Vrijmarkt. Die gaat tot woensdag 18:00 uur door. De dresscode dit jaar voor mensen die wel gingen: paraplu’s, poncho’s en winterjassen over oranje kleding. ,,Het zijn van die korte buien waar we last van hebben. Als het even droog is, gaan de mensen weer de stad in”, zei een woordvoerster van de gemeente. De lokale reddingsbrigade beleefde een rustige avond. In de grachten lagen weinig boten en op de kant was het ook minder druk dan de redders gewend zijn.

Amsterdam kwam er ook niet onderuit: vanwege de lage temperatuur en de buien was het er een stuk minder druk dan voorgaande jaren. Dat gold voor de stad als geheel, maar in het bijzonder op het water. ,,Nog nooit zo rustig meegemaakt op de grachten. Gevoelstemperatuur -1. Wel jammer”, zo liet de Landelijke Eenheid Dienst Infra (voorheen waterpolitie) op Twitter weten.

Rond middernacht kwam de temperatuur bijna nergens boven de vijf graden uit. Wie een buitenfeest bezocht, deed er dus goed aan om te dansen.