Koenders wil meer hulp EU voor Griekenland

09 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt dat de EU-landen meer moeten doen om Griekenland te helpen bij de opvang en registratie van migranten en de hervestiging van vluchtelingen. De bewindsman zei dat zaterdag na een bezoek aan Athene, waar hij met vijf Europese collega’s een registratiecentrum bezocht.

,,Griekenland is voor een bijzonder zware uitdaging gesteld”, wees Koenders op de situatie sinds de nieuwe terugkeerregels van de EU van kracht zijn.

Volgens de minister zijn er genoeg mogelijkheden voor lidstaten om bij te springen. ,,De politie heeft ondersteuning nodig, er is een tekort aan tolken, rechters en juridische adviseurs, maar er kan ook simpelweg hulp geboden worden in de vorm van logistieke ondersteuning, voedsel of spullen.”

Experts

Nederland heeft op de eilanden Lesbos en Chios een team van circa 85 experts ingezet dat helpt bij de registratie van vluchtelingen. Daarnaast zijn zes experts ingezet bij de Europese asielorganisatie EASO en geeft Nederland noodhulp.

Nederland nam als EU-voorzitter het initiatief voor het bezoek aan Griekenland. Koenders reist met Portugese, Franse, Slowaakse, Maltese en Italiaanse collega’s. Ze spraken onder meer met president Prokopis Pavlopoulos en premier Alexis Tsipras. De ministers reizen zaterdagavond verder naar Istanbul waar een gesprek met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken op de agenda staat.

Migratieroute

Volgens Koenders ontstaat nu een legale migratieroute, waardoor vluchtelingen op een eerlijke en veilige manier naar Europa kunnen komen.