Kamervragen over oproep Turks consulaat

21 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – In de Tweede Kamer zijn kritische vragen gerezen over de oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om beledigingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te melden.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt het Erdogan’s lange arm in Nederland. In een tweet heeft ze het over een kliklijn.

De onafhankelijke leden Joram van Klaveren en Louis Bontes spreken over een trieste oproep aan Turkse organisaties in Nederland. Ook zij keuren de lange arm van de Turkse regering in Ankara af. Het duo verwacht maatregelen van de regering om te zorgen dat de Turkse overheid stopt met ,,deze storende bemoeienis”. De twee willen ook dat het consulaat zo spoedig mogelijk op het matje wordt geroepen.

Zij vinden dat de Turken moeten worden gewezen op de fundamentele waarde van de vrijheid van meningsuiting, en op de vervolging van 2000 burgers in Turkije wegens ,,zogenaamde belediging” van Erdogan.