Kamer verkent ‘mini-enquête’ Panama Papers

13 april 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het idee om voor het eerst een ‘mini-enquête’ te houden en wel over de Panama Papers. De komende twee weken wordt uitgezocht waarop de focus moet liggen van zo’n parlementaire ondervraging en welke haken en ogen er zijn.

Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van de Kamercommissie Financiën. Het is een voorstel van PvdA, GroenLinks en SP. Regeringspartij VVD is fel tegen het plan en het CDA houdt nog een slag om de arm. In de Panama Papers worden onthullingen gedaan over belastingparadijzen.

De Kamer gaat ,,heel snel voorbij aan de juridische bezwaren”, stelde Aukje de Vries van de VVD. ,,Dit gaat te snel en te onzorgvuldig”, meent het onafhankelijke Kamerlid Roland van Vliet, die eerder de parlementaire enquête naar de woningcorporaties leidde.

Nieuw instrument

De komende twee weken gaan de initiatiefnemers overleggen met het dagelijks bestuur van de Kamer (presidium) over de mini-enquête. Ook gaan ze praten met de commissie-Van Raak. Die stelde begin dit jaar voor de parlementaire ondervraging in te voeren. Daarvoor moet nog een protocol komen. Het moet ook nog door de Kamer worden goedgekeurd.

Volgens Van Vliet wordt met het plan de commissie-Van Raak ,,onder druk gezet” om snel iets naar de Kamer te sturen. Dat gevoel werd ook gedeeld door D66’er Wouter Koolmees, die eveneens in de commissie-Van Raak zit. Andere Kamerleden benadrukten dat de ondervraging afgebakend moet zijn en dat juridische procedures niet in de weg moeten worden gelopen.

De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument van de Tweede Kamer om informatie boven water te krijgen.