Inlichtingendiensten mogen meer aftappen

15 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen op grotere schaal gaan afluisteren, maar wel onder meer toezicht. De diensten kunnen straks onder meer chatsessies, e-mails en telefoongesprekken die via de kabel gaan onderscheppen. De geheime diensten AIVD en MIVD moeten daarvoor wel vooraf toestemming vragen aan een onafhankelijke commissie.

Dat willen de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Zij presenteerden vrijdag hun voorstellen om de diensten meer armslag te geven in de strijd tegen terrorisme (jihadstrijders), zware criminaliteit, cyberaanvallen en spionage.

De regering vindt de maatregel hard nodig omdat de meeste communicatie via de kabel verloopt. Hennis zei eerder dat de Nederlandse veiligheidsdiensten ,,doof en blind” zijn geworden omdat nu alleen communicatie via de ether kan worden afgeluisterd.