Consumentenbond: officieel bezwaar Vinkje

26 april 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – De Consumentenbond heeft een officieel bezwaar ingediend tegen het Vinkje, een logo dat op verschillende voedingsproducten staat in supermarkten. Het bezwaar richt zich op het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om de goedkeuring van het logo per 1 mei met een jaar te verlengen.

Het ministerie moet dit bezwaar nu in behandeling nemen, laat de Consumentenbond dinsdag weten. Minister Edith Schippers heeft vorige maand al laten weten dat ze in het najaar gaat beslissen hoe het verder moet met het logo.

De Consumentenbond noemt het logo onbegrijpelijk. ,,In de Warenwet staat dat onder meer dat een logo begrijpelijk moet zijn voor consumenten. Het Vinkje voldoet overduidelijk niet aan deze voorwaarde”, aldus de organisatie.

Gezonde keuze

Er zijn twee verschillende Vinkjes in omloop: een blauw vinkje in een groene cirkel staat voor ,,een gezondere keuze” binnen een productgroep en een blauw vinkje in een blauwe cirkel staat voor ,,een bewuste keuze” binnen een productgroep.

Een van de problemen met het Vinkje is volgens de Consumentenbond dat voedingsbedrijven tegen betaling het logo op hun product krijgen. Het Vinkje staat op de Albert Heijn-huismerk cola light en niet op hetzelfde product van bijvoorbeeld Pepsi of Coca Cola.

Suiker

Een ander probleem is dat producten met veel zout, suiker of verzadigd vet kunnen het logo krijgen. Chocomelk bijvoorbeeld, waar maar liefst zes suikerklontjes in zitten, worden een ‘gezondere keuze’ genoemd.

De Consumentenbond voert al langer actie tegen het logo en is vorige maand een campagne gestart. Ook voedselwaakhond foodwatch ageert al langer tegen het Vinkje.