‘Belediging buitenlandse leider moet kunnen’

15 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – VVD-Tweede Kamerlid Joost Taverne wil af van het artikel in de Nederlandse wet waardoor een buitenlands staatshoofd dat zich beledigd voelt aangifte kan doen. Hij kondigde vrijdag aan dat hij het kabinet gaat vragen dit wetsartikel te schrappen. Taverne slaat aan op de ophef rond de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann

Böhmermann maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onder meer uit voor geitenneuker. Op zijn beurt diende Erdogan een aanklacht in tegen de Duitse cabaretier en tv-presentator. Taverne vindt het onbegrijpelijk dat de Duitse komiek voor zoiets vervolgd kan worden. Humor hoort erbij, aldus het VVD-Kamerlid dat denkt dat een buitenlands staatshoofd zich een volgende keer best beledigd zou kunnen voelen door een Nederlandse cartoonist.

,,Onze vrijheid van meningsuiting mag nooit door een buitenlandse leider zoals Erdogan ter discussie worden gesteld. Humor, satire, spot en belediging horen bij onze open en vrije samenleving. Ik zal daarom zo snel mogelijk een motie indienen die het kabinet opdraagt het artikel dat belediging van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt, te schrappen.”