‘Belastingdienst misleidde rechters’

25 april 2016Leestijd: 2 minuten

HILVERSUM (ANP) – De Belastingdienst zou rechters tot aan de Hoge Raad hebben misleid door informatie achter te houden. Het gaat om de identiteit van een anonieme tipgever in een rechtszaak van een vermeende zwartspaarder tegen de Belastingdienst. Dat meldt Nieuwsuur maandag.

De tipgever heeft volgens het actualiteitenprogramma Luxemburgse bankgegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht. Daardoor kwam de fiscus al ruim zeventig vermeende zwartspaarders op het spoor.

De Belastingdienst houdt de naam van de tipgever geheim, omdat de toezegging is gedaan dat hij anoniem zou kunnen blijven. Daarom zijn delen van het contract zwartgemaakt, en daardoor onleesbaar. Maar nu heeft Nieuwsuur een kopie van het contract gekregen waarin belangrijke passages wel leesbaar zijn. Er staat expliciet in dat de Belastingdienst géén garantie geeft op anonimiteit.

Geen garanties

In een reactie zegt de Belastingdienst dat, ,,anders dan de uitzending van Nieuwsuur suggereert”, er geen tegenstelling is. Met de tipgever is een overeenkomst gesloten met de verplichting er voor te zorgen dat de tipgever anoniem blijft. De Belastingdienst gaf echter geen garanties over het anoniem blijven van de tipgever. Dit is ook niet mogelijk aangezien zijn anonimiteit ook buiten de schuld van de Belastingdienst verloren zou kunnen gaan.

Wel verklaart de Belastingdienst zich in te spannen om zijn identiteit geheim te houden. Ook maakt de overeenkomst mogelijk dat de rechter de tipgever als getuige kan verhoren. Vandaar dat de Belastingdienst in procedures heeft aangeboden de tipgever anoniem te laten getuigen.

De Belastingdienst heeft in een zaak die loopt in Breda passages niet meer onleesbaar gemaakt. Dit is niet meer nodig nu de Hoge Raad heeft bepaald dat de Belastingdienst de identiteit van de tipgever geheim mag houden. Een rechtbank en een gerechtshof oordeelden eerder dat de Belastingdienst de naam van de tipgever bekend moest maken, omdat er twijfel zou bestaan over diens betrouwbaarheid.