‘Belastingdienst misleidde rechters’

25 april 2016Leestijd: 1 minuut

HILVERSUM (ANP) – De Belastingdienst zou rechters tot aan de Hoge Raad hebben misleid door informatie achter te houden. Het gaat over de identiteit van een anonieme tipgever in een rechtszaak van een vermeende zwartspaarder tegen de Belastingdienst. Dat meldt Nieuwsuur maandag.

De tipgever heeft volgens het actualiteitenprogramma Luxemburgse bankgegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht. Daardoor is de Belastingdienst al ruim zeventig vermeende zwartspaarders op het spoor gekomen. Als beloning krijgt de tipgever van het ministerie van Financiën een bepaald percentage van de opbrengst, aldus Nieuwsuur.

De naam van de tipgever houdt de Belastingdienst tot nu toe geheim. De Belastingdienst zou namelijk in een contract met de tipgever de toezegging hebben gedaan dat hij anoniem zou kunnen blijven. Daarom zijn delen van het contract zwartgemaakt, en daardoor onleesbaar. Maar nu heeft Nieuwsuur een kopie van het contract gekregen waarin belangrijke passages wel leesbaar zijn. Daarin staat het tegenovergestelde van wat de Belastingdienst beweert: er staat namelijk expliciet dat de Belastingdienst géén garantie geeft op anonimiteit.