‘Zelfde aantal stembureaus niet verplicht’

04 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Gemeenten zijn wettelijk niet verplicht om bij iedere verkiezing eenzelfde aantal stembureaus te openen. De wet schrijft ook niet voor hoeveel dat er bij een verkiezing precies moeten zijn, betoogde landsadvocaat Jannetje Bootsma vrijdag bij de rechtbank in Den Haag.

Daar diende ’s middags het kort geding dat Forum voor Democratie had aangespannen tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Forum vindt dat de minister moet ingrijpen om in veel gemeenten meer stembureaus open te krijgen in verband met het Oekraïne-referendum in april.

Vooral ouderen en gehandicapten zouden worden benadeeld nu er in bijna honderd gemeenten meer dan 10 procent van de stembureaus dichtblijven ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezing vorig jaar, stelt Forum op basis van onderzoek van de NOS.