Willem-Alexander en Máxima naar Frankrijk

06 maart 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen donderdag met hun tweedaagse staatsbezoek aan Frankrijk. Het bezoek speelt zich volledig af in de hoofdstad Parijs.

Thema’s zijn onder meer economische en culturele samenwerking en gedeelde waarden als ,,vrijheid en gelijkheid”. Het bezoek begint donderdagochtend met een welkomstceremonie bij de Arc de Triomphe, waar Willem-Alexander een bloemstuk legt bij het graf van de onbekende soldaat (die tijdens de Eerste Wereldoorlog is omgekomen).

In museum Het Louvre bekijkt het koningspaar Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. De doeken waren in het bezit van de Franse familie De Rothschild en zijn onlangs voor 160 miljoen euro aan Nederland en Frankrijk verkocht. Na een restauratie zijn de schilderijen afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre te zien.

Handel

Op vrijdag domineert de handel het programma. Zo maken Willem-Alexander en Máxima een ritje in een elektrische stadsbus die is geleverd door het bedrijf Ebusco in Helmond. Ze bezoeken ook een ‘innovatieparade’, waar voorbeelden te zien zijn van samenwerkingen tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van vliegtuigbouw, zaadveredeling, voedselinnovatie en gaming.

Het koningspaar wordt tijdens de reis naar Parijs vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Tegelijkertijd is minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel ook in Frankrijk met een grote Nederlandse handelsdelegatie.

Zevende staatsbezoek

Het koningspaar reist naar Frankrijk op uitnodiging van de Franse president Franois Hollande. Het staatsbezoek was vorig jaar juni al aangekondigd en moet de goede banden tussen Nederland en Frankrijk bevestigen.

Voor Willem-Alexander is het zijn zevende staatsbezoek sinds zijn aantreden in 2013. President Hollande kwam in januari 2014 op officieel bezoek naar Nederland. Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Frankrijk vond 25 jaar geleden plaats.