Vrouwen promoveren vaker, mannen besturen

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Vrouwen promoveren steeds vaker aan universiteiten. Ze gaan tegenwoordig gelijk op met mannen. Maar mannelijke promovendi hebben vaker leidinggevende functies en krijgen een hoger salaris, blijkt dinsdag, op Internationale Vrouwendag, uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De meest recente cijfers zijn uit het collegejaar 2013-2014. Toen promoveerden 2386 mannen en 2142 vrouwen, oftewel 52,7 procent om 47,3 procent. Begin jaren negentig was ongeveer een op de zes promovendi een vrouw. Vijf op de zes waren mannen. Rond de eeuwwisseling was een derde vrouw en twee derde man.

Bijna alle gepromoveerden hebben een baan. De helft van de mannen heeft een leidinggevende functie, tegenover 36 procent van de vrouwen. De vrouwen verdienen gemiddeld 70.000 euro per jaar, de mannen ongeveer een ton. Het hogere salaris komt voor een deel doordat de mannelijke promovendi ouder zijn. Bovendien werken ze vaker voltijd en werken ze vaker in richtingen waar meer geld te verdienen is. Maar dan is er nog altijd een ,,onverklaard inkomensverschil van 10.000 euro”, zegt het CBS.