Van Dam: duidelijkheid over opvang zeehonden

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil meer lijn brengen in de opvang van zeehonden. Van Dam kondigt dinsdag onderzoek aan om duidelijk te krijgen in welk situaties de opvang van zeehonden toelaatbaar is en in welke gevallen niet.

Nu denken vrijwilligers en professionals er verschillend over wanneer en hoe welke zeehonden moeten worden opgevangen. De staatssecretaris wil daar een einde aan maken. Op basis van het wetenschappelijk advies komt de bewindsman met nieuwe regels voor de opvang van zeehonden die 1 juli 2017 kunnen ingaan.

Wetenschappers bekijken in welke gevallen zeehonden wel of niet moeten worden opgevangen. En ze gaan ook in op bijvoorbeeld de eisen die aan de opvanglocaties worden gesteld, de verzorging en het terugzetten van de dieren.

Het gaat goed met de zeehond. Hoewel er dieren stierven door een griepvirus, zijn er nu zo’n 10.000 zeehonden in de Nederlandse wateren, waarvan ruim 90 procent in de Waddenzee leeft, schrijft Van Dam de Tweede Kamer.