Samsom: vluchtelingen opnemen uit Turkije

07 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Europa moet bereid zijn jaarlijks ,,substantiële” aantallen vluchtelingen uit Turkije op te nemen. Daarvoor pleitte PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Samsom wil zo een einde maken aan de illegale migratiestromen tussen Turkije en Europa.

Ook Nederland zou volgens de PvdA’er vluchtelingen moeten opnemen. Samsom noemde het aantal van 30.000 een ,,stabiele hoeveelheid”. ,,Dat is een stuk minder dan vorig jaar. Toen waren het er 60.000.”

Ook de VVD zou achter het plan staan. ,,Deze coalitie van VVD en PvdA is het roerend eens over deze aanpak: een beheersbare stroom, die kleiner is dan die van het afgelopen jaar, op gang brengen. In ruil voor het stoppen van de illegale stroom”, zei Samsom.

De sociaaldemocraat wees erop dat veel vluchtelingen de overtocht per boot niet overleven. ,,Vannacht verdronken er weer achttien mensen. Als we dat kunnen voorkomen, dan wil ik liever vandaag dan morgen beginnen.”