‘Realistisch verhaal van EU is nodig’

06 maart 2016Leestijd: 2 minuten

LESBOS (ANP) – Een realistisch verhaal van de Europese leiders zou helpen bij het besef dat de vluchtelingencrisis zich niet vanzelf oplost. Dat denkt directeur Eduard Nazarski van Amnesty International Nederland, zei hij zondag vanaf Lesbos tegen het ANP. ,,We hebben politici nodig die zeggen: we moeten dit oplossen, anders gaat het nooit meer weg.”

Nazarski denkt dat een herverdeling van vluchtelingen noodzakelijk is. ,,Griekenland redt dit niet lang meer. We hebben erkenning nodig dat dit immens is, dat we moeten gaan bijdragen.” Daarbij stelt hij dat alle EU-landen een duit in het zakje moeten doen. ,,De afgelopen jaren zijn de grenzen alleen maar afgegrendeld.”

Eerdere afspraken over herverdeling werden in EU-verband gemaakt, maar komen nauwelijks van de grond. ,,Die afspraken moeten we eerst maar eens nakomen.”

Lesbos

Opvang in de regio wordt al massaal gedaan, aldus Nazarski. ,,In Libanon is er één vluchteling per vier inwoners. De Syriërs zijn daar steeds minder welkom.”

Nazarski is op Lesbos om met eigen ogen te zien hoe de eerste opvang van vluchtelingen daar verloopt. Zondag sprak hij daar vrijwilligers, bezocht hij drie opvangkampen en was hij op een strand waar vluchtelingen na hun oversteek uit Turkije aan land komen.

Stichting Vluchteling

Volgende week bezoekt hij ook de Grieks-Macedonische grens, die gesloten is. ,,Daar hopen de mensen zich op.” Desondanks blijven de vluchtelingen er heen trekken. ,,Die grens gaat wel weer open”, vertelde een vluchteling op Lesbos aan Nazarski.

De Stichting Vluchteling gaat de 13.000 vluchtelingen die vastzitten bij de Grieks-Macedonische grens helpen. In het kamp in Idomeni worden regenponcho’s, zaklantaarns, maandverband, ondergoed en luiers uitgedeeld. Ook gaan hulpverleners veilige opvangplekken creëren voor alleenreizende vrouwen, jonge gezinnen en kwetsbare mensen. Directeur Tineke Ceelen neemt zelf woensdag en donderdag een kijkje in Idomeni.