Ploumen mee in protestmars tegen Boko Haram

06 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) grijpt Internationale Vrouwendag aan om aandacht te vragen voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van Boko Haram. Samen met scholieren, studenten en hulporganisaties loopt de minister op dinsdag 8 maart in Den Haag een protestmars om de campagne #FutureforOurGirls te lanceren.

Ploumen vindt het belangrijk dat de inmiddels duizenden meisjes en vrouwen die in Nigeria zijn ontvoerd door terreurbeweging Boko Haram niet in de vergetelheid raken. De meisjes die zijn ontsnapt aan hun ontvoerders worden volgens haar vaak niet meer geaccepteerd door hun familie, maar gewantrouwd, ook door de gemeenschap en als ‘besmet’ gezien.

Boko Haram streeft naar een islamitische staat in Nigeria. Na de ontvoering van honderden schoolmeisjes begon in de rest van de wereld de steunactie #BringBackOurGirls. Volgens Amnesty heeft de terreurgroep minstens tweeduizend meisjes en vrouwen ontvoerd. Van velen is nooit meer iets vernomen.

De protestmars begint dinsdagochtend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en eindigt bij het hoofdkantoor van Unicef Nederland, waar Jörgen Raymann een gesprek met onder andere Ploumen en studenten leidt. Ook de Nigeriaanse campagneleider van #Bringbackourgirls, Florence Ozor, is erbij.