Peiling: plus 5 zetels VVD na grapjes Rutte

06 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de VVD er vijf zetels op vooruit gegaan sinds het eerste Correspondents’ Dinner in Nederland. Op die avond, half februari, nam premier Mark Rutte naar Amerikaans voorbeeld de Nederlandse pers op de hak. De afgelopen week kreeg zijn partij er in de peiling twee zetels bij en komt daarmee op 23.

Die twee zijn afgegaan van de PVV (naar 38) en CDA (naar 18). De PvdA daalde 1 zetel (naar 8) en bereikt daarmee het laagste punt ooit gemeten.

De SP is er 1 gestegen (naar 17). D66 zakt naar 14 (min 1), de laagste score sinds oktober 2012. GroenLinks is weer op 16 (plus 1), een evenaring van de hoogste score ooit.

Flexwerken

De Hond zei al eerder te vermoeden dat een tweede editie van Correspondents’ Dinner – volgend jaar, een maand voor de verkiezingen – effect zal hebben op de campagne en de verkiezingsuitslag.

In de peiling is ook gevraagd naar het wel of niet flexibiliseren van arbeid. Van de mensen met een vast contract zou een kwart wel ZZP’er of flexwerker willen zijn. Maar van degenen met een flexcontract wil driekwart juist liever een vaste baan.

VVD- en D66-kiezers lijken een voorkeur te hebben voor flexwerken. Stemmers op PvdA, SP, GroenLinks en PVV zijn vooral voor het tegengaan ervan.