Onderzoek veiligheid vliegverkeer Schiphol

02 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol. Er zijn in de afgelopen jaren een paar incidenten geweest, zoals bijna-botsingen op de landingsbaan of vliegtuigen die opstegen van startbanen die nog niet waren vrijgegeven.

De raad wil nu weten of er structureel iets mis is, bijvoorbeeld in het ontwerp of het gebruik van de luchthaven. Ook moet het onderzoek duidelijk maken of er iets is gedaan met aanbevelingen uit eerdere onderzoeken. De raad wil verder weten ,,hoe de veiligheid van omwonenden is meegenomen in de besluitvorming”. Het gaat niet om terrorisme, benadrukt een woordvoerder.

Schiphol wil in de komende jaren flink groeien. Het onderzoek is daarom van belang voor een betere veiligheid, aldus de Onderzoeksraad. De raad hoopt dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar of begin 2017 is afgerond.

Eerder onderzoek

De Onderzoeksraad deed al eerder onderzoek naar tien incidenten tussen 2004 en 2008. Daarbij was een vliegtuig op of bij een landingsbaan terwijl daar al een vliegtuig of auto op reed. In 2010 steeg een KLM-vliegtuig per ongeluk op vanaf de taxibaan, en niet van de startbaan ernaast. Dat gebeurde bij zonsondergang op een besneeuwd vliegveld.