Niet meer stembureaus in Oldenzaal

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

ZWOLLE (ANP) – De gemeente Oldenzaal hoeft tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april niet meer stembureaus te openen. De rechter in Zwolle wees een oproep daartoe van GeenPeil dinsdag af.

De Overijsselse gemeente heeft voor het referendum vijf stembureaus aangewezen. Bij voorgaande verkiezingen gingen zeventien stembureaus open. GeenPeil, een van de initiatiefnemers van de volksraadpleging, meent dat 5000 stemgerechtigden per stembureau er echt veel te veel zijn en ze vreest dat er minder mensen gaan stemmen. Bij het referendum is de opkomst van groot belang. Blijft de opkomst onder de 30 procent dan is het referendum niet geldig.

De stichting GeenPeil heeft volgens de rechter niet weerlegd dat de stemming bij een referendum simpeler is dan bij verkiezingen. Elke stemmer heeft dus minder tijd nodig. De wet bepaalt alleen dat er een of meer stembureaus moeten zijn. Dat geeft de gemeente grote vrijheid, aldus de rechter.

Sneller tellen

Ook het tellen van de stemmen nadien gaat sneller. De rechter vindt het daarom redelijk als Oldenzaal daarom beslist minder stembureaus open te stellen. Bovendien gaf de gemeente aan dat ze op de kosten moet letten.

GeenPeil gaf in de zitting aan dat uit een peiling van EenVandaag een verwachte opkomst blijkt van 53 procent. Maar in het onderzoek wordt ook aangegeven dat de panelleden politiek actiever zijn dan gemiddeld. Oldenzaal verwacht juist een lagere opkomst. GeenPeil heeft die verwachting onvoldoende weerlegd, vindt de rechter.