NFI loopt achterstand DNA-onderzoek snel in

04 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) loopt de achterstand in DNA-onderzoeken in. In januari bleek dat bij het NFI ongeveer 250 onderzoeken vertraagd waren met maximaal drie maanden. Dat aantal is inmiddels teruggebracht tot 74 onderzoeken en die zullen naar verwachting binnen een maand zijn afgehandeld.

Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vrijdag geantwoord op vragen van de SP. Van der Steur betreurt de achterstand, die volgens hem veroorzaakt wordt door meerdere factoren zoals de hoge werkdruk door de MH17-ramp, het hoge ziekteverzuim en een reorganisatie.

Hij wijst erop dat wekelijks duizend DNA-onderzoeken worden verwerkt. In totaal ging het vorig jaar om bijna 50.000 onderzoeken.

Om de achterstand in te lopen zijn er tijdelijk meer mensen op deze klus gezet. Voor extra capaciteit op forensisch onderzoek heeft Van der Steur vanaf dit jaar 5 miljoen euro extra vrijgemaakt.

De afronding van de reorganisatie is enkele maanden uitgesteld.