Natuurmonumenten wil jachtverbod wilde eend

09 maart 2016Leestijd: 1 minuut

‘s-GRAVELAND (ANP) – Natuurmonumenten roept op om de jacht op de wilde eend tijdelijk te staken, omdat het slecht gaat met deze vogelsoort. Dat zei een woordvoerster woensdag.

De populatie wilde eenden neemt in Nederland al jaren in hoog tempo af. De oorzaak is niet bekend. In 2000 waren er nog ruim 500.000 broedparen. Dat aantal ligt nu zo’n 20 procent lager en de daling lijkt niet te stoppen. Bovendien overwinteren ook steeds minder wilde eenden in ons land.

Deskundigen staan voor een raadsel, want elders in Europa gebeurt dit niet. Sovon Vogelonderzoek en het Nederlands Instituut voor Ecologie gaan daarom in opdracht van het Faunafonds een groot onderzoek doen. Na de zomer moet dit rapport klaar zijn.

Natuurmonumenten wil deze onderzoeksresultaten over de oorzaken van de afname afwachten. Tot die tijd zou de wilde eend met rust gelaten moeten worden, aldus de organisatie. Bovendien richt de soort volgens de organisatie nauwelijks schade aan. Als de eenden wel voor overlast zouden zorgen, zou dat de jacht legitimeren, maar dat is nu niet het geval, stelt Natuurmonumenten.