Kort geding tegen Plasterk over stemlokalen

04 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Bij de rechtbank in Den Haag dient vrijdagmiddag het kort geding dat Forum voor Democratie tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft aangespannen. Forum vindt dat er te weinig stembureaus zijn voor het Oekraïne-referendum in april.

Donderdag was er al een zitting bij de rechtbank in Zwolle over de vraag of er voldoende stemlokalen zijn in de gemeente Oldenzaal. GeenPeil wil dat die gemeente zeventien in plaats van vijf stembureaus opent voor het referendum. Volgens Forum zijn er meer dan honderd gemeenten waar aanzienlijk minder stembureaus gepland staan dan bij gewone verkiezingen.

,,Dit worden de eerste verkiezingen met een opkomstdrempel. Bij een opkomst van minder dan 30 procent is de uitslag van 6 april ongeldig. Door nu het aantal stembureaus drastisch te verminderen, pleegt de regering machtsmisbruik en sabotage van de democratie’’, aldus Forum.