Kamer wil sancties voor onveilige vliegroutes

01 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil sancties voor luchtvaartmaatschappijen die niet duidelijk zijn over hun routes over gevaarlijke gebieden. Maatschappijen die dat wel zijn, moeten juist beloond worden.

Een brede meerderheid van coalitiepartijen en oppositie hoopt daarmee de veiligheid van de burgerluchtvaart te vergroten. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat over de ramp met vlucht MH17.

De regering reageerde instemmend op de oproep. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Luchtvaart) benadrukte dat ze vooral wil inzetten op ,,positieve prikkels”.

De Kamer ziet het liefst dat alle luchtvaartmaatschappijen een zogenoemd gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem hebben. Daarin moet duidelijk zijn vastgelegd welke keuzes een luchtvaartmaatschappij maakt bij de vliegroutes over conflictgebieden. Passagiers weten dan beter waar ze aan toe zijn, aldus VVD-Kamerlid Han ten Broeke.