Kamer wil onkruidverdelger weren

03 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederland moet er niet mee instemmen dat de onkruidverdelger glyfosaat de komende vijftien jaar opnieuw wordt toegestaan. Die oproep deed een meerderheid van de Tweede Kamer donderdag aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Maandag wordt in Brussel besloten of glyfosaat de komende jaren opnieuw wordt toegelaten in Europa. Glyfosaat zit in diverse bestrijdingsmiddelen en mag binnenkort alleen nog worden gebruikt in de landbouw. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het waarschijnlijk kankerverwekkend. Sommige tuincentra zijn in Nederland al gestopt met de verkoop van verdelgers waar deze stof in zit. Een bekend voorbeeld is Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto.

PvdA, GroenLinks, SP, PVV, Kuzu/ztürk, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen dat het kabinet maandag tegenstemt. De staatssecretaris gaf eerder aan dat hij weinig kan met deze wens van de Kamer. Hij volgt het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), dat glyfosaat gewoon wil toelaten.