Kamer wil luchtonderzoek gevolgen 130 rijden

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaat onderzoeken of de verhoging van de snelheid naar 130 kilometer per uur op snelwegen leidt tot overschrijding van de Europese luchtkwaliteitsnormen. Een meerderheid steunde dinsdag een motie van die strekking van Stientje van Veldhoven van D66.

Ook de PvdA steunde het verzoek van de oppositie. De regeringspartij is geen principieel tegenstander van verhoging van de maximum snelheid, maar vindt dat het niet tot meer overlast moet leiden voor mens en milieu. Voor de VVD is het ophogen van de snelheid een belangrijk punt.

VVD-minister Melanie Schultz (Infrastructuur) streeft ernaar om uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km te kunnen rijden. Eind 2011 ging de Kamer akkoord met de verhoging van de maximumsnelheid.