Groen licht voor opvolger patiëntendossier

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

ARNHEM (ANP) – Het nieuwe elektronisch patiëntendossier mag er komen. Het gerechtshof in Arnhem heeft de bezwaren van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen dinsdag afgewezen. De vereniging had in 2014 ook al bot gevangen bij de rechtbank.

De zaak gaat om het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat is de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Het wordt ontwikkeld door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, die enkele honderden leden telt, wilde de verdere ontwikkeling van het systeem laten stopzetten. De huisartsenvereniging vindt dat het systeem zulke onvolkomenheden vertoont dat huisartsen bij deelname hun beroepsgeheim en de privacy van hun patiënten schenden.

Teleurgesteld

De huisartsenvereniging is teleurgesteld over de uitspraak en denkt na over verdere stappen. De huisartsen willen dat er een beter systeem wordt ontwikkeld, ,,een alternatief dat wel voldoet aan onze wensen ten aanzien van privacy en het beroepsgeheim”.

Volgens de VZVZ hebben bijna tien miljoen Nederlanders inmiddels toestemming gegeven om hun gegevens in het dossier te zetten. Het systeem is belangrijk voor goede zorg, zegt de organisatie, die zich gesteund voelt om verder te gaan met het netwerk. ,,Deze uitspraak maakt van de patiënt de echte winnaar.”

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die ongeveer 12.000 leden heeft, staat wel achter het patiëntendossier.