‘Gevangenen bewerkten dossiers patiënten’

01 maart 2016Leestijd: 1 minuut

HILVERSUM (ANP) – Zeker zeven en mogelijk veertien Nederlandse ziekenhuizen hebben dossiers van hun patiënten laten bewerken door gevangenen in België. Die moesten de nietjes, paperclips, tabbladen en foto’s weghalen, zodat de gegevens konden worden ingescand. Het programma Meldpunt van Omroep Max meldt dat dinsdagavond. Eerder berichtte het programma dat drie ziekenhuizen dit hadden laten doen.

Het bewerken gebeurde, tot eind 2014, in een gevangenis in Leuven. Gedetineerden zeggen in de uitzending dat ze foto’s van verkrachte kinderen en van vrouwenborsten onder ogen kregen. Als het bewerken te veel moeite kostte, werden de medische gegevens gewoon uit de zaal gesmokkeld en weggegooid, aldus de oud-gevangene.

Het bewerken gebeurde door het bedrijf iGuana. Dat zegt in een reactie dat de gevangenen ,,onder strikt toezicht” werkten en dat ze dossiers niet konden bekijken