Gerard de Korte nieuwe bisschop Den Bosch

05 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN BOSCH (ANP) – Gerard de Korte wordt de nieuwe bisschop van Den Bosch. Dat is zaterdag officieel bekendgemaakt, nadat het nieuws vrijdag al was uitgelekt. De Korte volgt monseigneur Antoon Hurkmans op. ,,De paus heeft gekozen voor een outsider, ik kom uit het noorden en ken Brabant nog niet zo goed”, zei De Korte.

Gerard de Korte (60) is sinds 2008 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij studeerde theologie in Tilburg.

Antoon Hurkmans (71) was sinds 1998 bisschop in de Brabantse hoofdstad. Hij bood vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aan aan paus Franciscus. Die heeft nu De Korte als opvolger benoemd. Hurkmans liet weten dat het de goede kant op gaat met zijn gezondheid. Hij zei blij te zijn met de komst van zijn opvolger.

Het bisdom Den Bosch is het grootste van Nederland en telt volgens De Korte een miljoen gelovigen.