Gemengde reacties op principe-deal

08 maart 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – In de Tweede Kamer wordt wisselend gereageerd op de principe-deal die in Brussel is gesloten. Turkije wil migranten die illegaal naar Europa komen terugnemen, als EU-landen erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen laten komen.

Verder zou de EU niet 3 maar 6 miljard euro beschikbaar moeten stellen voor de vluchtelingenkampen in Turkije. Ook wil Turkije dat het proces om Turken visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.

De coalitiepartijen zijn voorzichtig optimistisch. Attje Kuiken van de PvdA: ,,Als dit akkoord slaagt kan het echt het begin van een doorbraak zijn. Nederland zal als voorzitter van Raad alles op alles moeten zetten om dit akkoord ook daadwerkelijk rond te krijgen.”

Beloning van slecht gedrag

Malik Azmani van de VVD: ,,Het ziet ernaar uit dat premier Rutte een belangrijke doorbraak heeft bereikt. Deze oplossing is de enige manier om illegale migratie te stoppen en mensensmokkelaars een halt toe te roepen.” De liberalen zien het overleg met Turkije over een EU-lidmaatschap als goedkoopste deel van de deal. De voorwaarden zijn immers niet veranderd, en daar voldoet Turkije bij lange niet aan, aldus de VVD.

Kees Verhoeven van D66 vindt ,,elke stap die gezet is om tot een deal te komen er één”, maar hij vraagt zich af of alle lidstaten wel echt gaan meedoen. Ook vreest hij dat mensensmokkelaars andere routes zullen zoeken. ,,En ik maak me zorgen over het visumvrij reizen, is dit de beloning voor het gedrag van de Turkse president Erdogan? Laat staan dat er sprake kan zijn van toetreding tot de EU. De persvrijheid bijvoorbeeld is op dit moment ver te zoeken.”

Joël Voordewind van de ChristenUnie is helemaal niet te spreken over het akkoord. Hij vindt ,,3 miljard extra, straks visumvrij reizen naar Europa en versnelde toetreding tot EU, een beloning van slecht gedrag” van Turkije. Hij wijst op onder meer het doden van Koerden, de mensenrechtensituatie in het land en de afnemende persvrijheid.