Eerste Kamer opnieuw aan zet bij Mediawet

01 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het is dinsdag erop of eronder voor de nieuwe Mediawet in de Eerste Kamer. Begin februari schortten de senatoren het debat erover met staatssecretaris Sander Dekker (Media) op, omdat ze zijn toezeggingen niet duidelijk vonden of omdat ze zich er niet in konden vinden.

Dekker kreeg de tijd om de kwestie te verduidelijken en te overleggen over mogelijke tegemoetkomingen.

Heikel punt voor de critici is een mogelijke inperking van de vrijheid die omroepen hebben om zelf de inhoud van hun programma’s te bepalen. Dekker wil minder amusement bij de publieke omroepen en meer aandacht voor informatie, cultuur en educatie. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt meer invloed.

Sommige partijen maken zich druk om mogelijke politieke sturing bij benoemingen. Zo benoemde Dekker zijn VVD-partijgenoot Bruno Bruins als voorzitter van de raad van toezicht van de NPO. Dekker is niet van plan dat terug te draaien, meldde hij vrijdag.

De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Senaat dus is steun van de oppositie nodig.

De Eerste Kamer praat dinsdagochtend en dinsdagavond over het voorstel.