Coalitiepartijen hopen op doorbraak

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Coalitiepartijen PvdA en VVD zijn voorzichtig optimistisch over de principe-deal die in Brussel is gemaakt. Turkije wil migranten die illegaal naar Europa komen terugnemen, als EU-landen erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen laten komen.

Attje Kuiken van de PvdA: ,,Als dit akkoord slaagt kan het echt het begin van een doorbraak zijn. De Europese landen en Turkije gaan nu samenwerken aan de oplossing die wij al langer bepleiten. Turkije gaat de gevaarlijke overtocht in bootjes stoppen en vluchtelingen terugnemen. In ruil daarvoor komt er een luchtbrug om erkende vluchtelingen veilig naar Europa te laten komen. Nederland zal als voorzitter van Raad alles op alles moeten zetten om dit akkoord ook daadwerkelijk rond te krijgen.”

Malik Azmani van de VVD: ,,Het ziet ernaar uit dat premier Rutte een belangrijke doorbraak heeft bereikt. De VVD pleit hier niet voor niets al een jaar voor. Deze oplossing is de enige manier om illegale migratie te stoppen en mensensmokkelaars een halt toe te roepen.”