CIDI: hernoem Mijksenaarzaal in Stopera

05 maart 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Het CIDI vindt dat de gemeente Amsterdam op zoek moet naar een andere naam voor de Mijksenaarzaal in het stadhuis (De Stopera). Het Parool schrijft zaterdag dat de Amsterdamse ambtenaar met die naam actief meewerkte aan de deportatie van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

,,Nu wij dit weten, mag zijn naam niet langer worden vereeuwigd en geëerd met een zaal in het gemeentehuis”, laat het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) weten. Omdat ,,nu blijkt dat Mijksenaar in de jaren 1942-1943 de bezetter enthousiast hielp bij de deportaties van joden en dat hij zich beijverde om dit proces snel en efficiënt te laten verlopen.”

Het Parool baseert zich op een onlangs verschenen dissertatie. Daaruit blijken volgens de krant de twee gezichten van Pieter Jan Mijksenaar. Hij redde twee joden (en werd daarvoor later geëerd) maar ook bedacht hij plannen om de gedwongen verhuizing van joden naar getto’s te versnellen.